Хурма: корисна насолода

Серед розмаїття овочів і фруктів на ринку у вічі одразу потрапляє хурма. Жовтий фрукт притягує своїм яскравим виглядом і солоденьким смаком. А ще хурма корисна та помічна за багатьох недуг.

Хурму рекомендують людям із серцево-судинними захворюваннями: глюкоза й фруктоза, які вона містить, здатні поліпшувати роботу серця. До того ж цей фрукт має й бактерицидну дію, очисні властивості, корисний для щитоподібної залози, печінки, жовчного міхура тощо.

За недокрів’я корисно пити по 50-100 мл соку хурми двічі на день перед їдою.

У разі застуди та кашлю полоскати горло соком 1 стиглої хурми, розведеного в склянці теплої води. В разі каменів у нирках рекомендують порізати чотири середньої величини хурми, залити їх разом з кісточками склянкою окропу й довести до кипіння. Отриманий напій пити разом з м’якоттю по одній склянці двічі на день перед їдою.

Шматочками хурми можна змащувати прищики й вугри. Завдяки своїм бактерицидним властивостям хурма знімає запалення. За розладів травного тракту та хронічної діареї: 6 стиглих плодів розрізати, залити трьома склянками води й кип’ятити під кришкою на слабкому вогні 20 хв. Процідити й пити по 0,5 л через кожні чотири години.

Щоправда, через свою здатність збільшувати кількість цукру в крові, хурму не рекомендують вживати людям, хворим на цукровий діабет. Протипоказана вона й після операції на шлунку чи кишківнику, а також у разі спайок, слабкого травлення та ожиріння. До того ж не слід вживати хурму з молоком чи холодною водою.

Підготувала Лілія ЛУКАШ